piątek, 1 stycznia 2016

nać mać

Grecy jedzą nać. Nie tylko ją i nie tylko oni, ale się tym szczycą.
Tym­cza­sem u nas wszy­scy prze­czu­wają, że zie­lone wiech­cie mar­chwi są nie­ja­dalne, a liście kala­fiora w ogóle tru­jące i wolą na sobie nie spraw­dzać. To co dopiero mówić o chwa­stach.
Cze­kli­sta na ten rok dla takich, co z ziel­skiem nie są oswo­jeni, a eks­pe­ry­menty wole­liby zacząć od warzyw.
 
Dwa­na­ście warzywnych zadań, nie­ko­niecz­nie po jed­nym na mie­siąc:
1) spró­bo­wać suro­wego bro­kuła,
2) w dowol­nym daniu zastą­pić pie­trusz­kową natkę nacią mar­chwi,
3) upiec coś słod­kiego z dodat­kiem szpi­naku,
4) porów­nać smak liści rzod­kiewki róż­nych odmian,
5) wyho­do­wać kiełki buraka,
6) zro­bić kok­tajl z jar­mużu i śli­wek z kefi­rem,
7) spraw­dzić, jak wygląda rze­żu­cha star­sza niż kiełki z jedną parą liści,
8) co naj­mniej nad­gryźć liść pomi­dora (to naprawdę bez­pieczne KLIK),
9) wypró­bo­wać jakieś kuli­narne zasto­so­wa­nie dla liści chrzanu,
10) kieł­ku­jące ząbki czosnku wyko­rzy­stać na przy­kład do twa­rożku,
11) rozej­rzeć się w lesie za dzi­kim szczy­pior­kiem,
12) wymy­ślić wła­sny naciowy eks­pe­ry­ment kuchenny.

Uda­wajmy Greka!


A jedenastka (Allium schoenoprasum) wygląda tak.


czosnek szczypiorek, allium schoenoprasum, dziki czosnek, zioła dziko rosnące, dzikie rośliny jadalne, wild chives, edible wilds

2 komentarze:

  1. e tam. chyba większość wie, że marchwia nać jest jadalna. po prostu w konsystencji niezbyt pociągająca. co innego pietruszka - mięsista i chrupiąca, ale jak wiadomo niektóre Potwory, niezależnie od gatunków naci i tak są uprzedzone.

    OdpowiedzUsuń
  2. O! Przepisuję sobie tą czeklistę! Będziem jeść nać!

    OdpowiedzUsuń