niedziela, 14 kwietnia 2019

japońska s(z)arada

Coś zielonego, chrupanie i anyżowa słodycz kopru włoskiego, wyraźnie słono-kwaśny sos, który posmakuje miłośnikom fermentowanej soi plus trochę energetycznie kontrastowego koloru kwiatów krokosza zwanego po japońsku benibana. Najlepiej do ryżu.
 


uikyo no sumiso sarada
(fenkułowa sałatka z octowym sosem miso)


fenkuł
duża główka łagodnej w smaku sałaty
(lub ok. 200 g młodego szpinaku)
łyżka jasnej pasty miso
łyżka wody lub wegańskiego bulionu dashi
łyżeczka octu ryżowego
szczypta suszonych płatków krokosza

Sałatę umyć, osuszyć i ręcznie porwać. Bulwę fenkułu przekroić na ćwiartki, pooddzielać warstwowo ułożone nasady liści i pokroić w plasterki (wnętrze głąba schrupać!). Płatki krokosza namoczyć w małej ilości zimnej wody. Miso, ocet i wodę rozmieszać na gładki sos. Sałatkę dla ładniejszego efektu można podać niewymieszaną, z odsączonymi płatkami krokosza na wierzchu.

3 komentarze:

  1. Pięknie i apetycznie wygląda, ale krokosz pozostaje dla nas zagadką :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję go jeszcze kiedyś dokładnie przedstawić, ponieważ ma ładne kwiaty o kilku zastosowaniach, a jadalne są również liście.

      Usuń