uikyo no sumiso sarada
(fenkułowa sałatka z octowym sosem miso)
fenkuł
duża główka łagodnej w smaku sałaty
(lub ok. 200 g młodego szpinaku)
łyżka jasnej pasty miso
łyżka wody lub wegańskiego bulionu dashi
łyżeczka octu ryżowego
szczypta suszonych płatków krokosza
Sałatę umyć, osuszyć i ręcznie porwać. Bulwę fenkułu przekroić na ćwiartki, pooddzielać warstwowo ułożone nasady liści i pokroić w plasterki (wnętrze głąba schrupać!). Płatki krokosza namoczyć w małej ilości zimnej wody. Miso, ocet i wodę rozmieszać na gładki sos. Sałatkę dla ładniejszego efektu można podać niewymieszaną, z odsączonymi płatkami krokosza na wierzchu.
Pięknie i apetycznie wygląda, ale krokosz pozostaje dla nas zagadką :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńSpróbuję go jeszcze kiedyś dokładnie przedstawić, ponieważ ma ładne kwiaty o kilku zastosowaniach, a jadalne są również liście.
Usuńo to czekamy :)
Usuń