Łakomczuchu, jeśli właśnie odkryłeś guziki zamiast ciastek w obiecująco wyglądającym pudełku, daj spokój duńskim i upiecz sobie szwedzkie z lawendą.
lavendeldrömmar
(szwedzkie maślane ciastka lawendowe)
przepis źródłowy: myblueandwhitekitchen.com100 g miękkiego masła
90 g drobnego cukru
nasiona z połowy laski wanilii
140 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
łyżka kwiatów lawendy
cukier puder do obtoczenia
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sól i lawendę. W drugiej utrzeć masło z cukrem do puszystej białości. Dodać wanilię. Wsypać suche składniki i dokładnie połączyć. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.
Nabierać łyżką niewielkie porcje ciasta, formować w dłoniach kulki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze zachowując odstęp mniej więcej 3 cm.
Piec około 20-25 minut aż ciastka lekko się zezłocą i nie będą rozpadać się przy naciśnięciu. Dać im wystygnąć 5 minut i jeszcze ciepłe obtaczać w cukrze pudrze. Po zupełnym ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Od razu po upieczeniu ciastka są bardzo aromatyczne i wyraziste. Wiele osób twierdzi, że najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ziołowy aromat lawendy trochę złagodnieje i lepiej połączy się z maślano-waniliową bazą.
Dziękuję Ci za ten przepis. Idealnie się nada do moich adwentowo - gwiazdkowych zestawów ciasteczkowych. A naj-najbardziej podoba mi się to, że ciastka nie potrzebują wałkowania :)
OdpowiedzUsuńSurowe ciasto jest bardzo plastyczne i z łatwością się formuje. Polecam też bez pudru - szybciej, a słodyczy im nie brak.
UsuńOj się skuszę. Tylko za lawędą muszę się rozejrzeć 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie kwitnie, czyli jest sezon. Ale równie dobrze sprawdzi się suszona.
UsuńPiłam na dniach napar z mięty szałwi i lawendy - super smak!
UsuńPrzyprawiłabym coś tym zestawem, na przykład dynię. :)
UsuńNo i mole (chyba że książkowe) takich ciasteczek nie zjedzą :):)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, szybko znikają, to może trzymanie głęboko w szafie nie byłoby złym pomysłem...
UsuńOoo to przepis dla mnie, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNiech się sprawdzi! :)
UsuńBardzo mi się podobają. Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy wybierzesz wersję z pudrem, czy bez. :)
Usuńlawendowy świat
OdpowiedzUsuńJakie to ładne wyszło.
OdpowiedzUsuń