Z bladych chmielowych kiełków wyrosły zielone liany, a to już zupełnie inne warzywo. Są prawoskrętne, mają haczyki, książki każą skrobać, ale ja nie skrobię.
Lubię szorstkość chmielu zestawiać z gładką konsystencją i łagodnym smakiem bakłażana albo chrupiącą słodyczą papryki. Najlepiej z obydwoma na raz.
Sałatka ze smażonych warzyw z chmielem
bakłażan
cebula
papryka
2 garście pędów chmielu
2 ząbki czosnku
przyprawy w proszku (curry, kardamon, słodka papryka)
olej do smażenia
Bakłażana pokroić w kostkę (bo i tak nie zachowa kształtu), posolić i odstawić na pół godziny żeby puścił sok. Potem opłukać i wysuszyć. Cebulę drobno posiekać, paprykę pokroić w długie paski. Pędy chmielu przelać wrzątkiem. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu bakłażana, gdy zmięknie, dorzucić cebulę. Jak będzie już szklista, dodać paprykę, z nią przyprawy i pół szklanki wody. A kiedy papryka trochę zwiotczeje – dołożyć chmiel. Podsmażać do wyparowania wody, jeszcze kilka minut. Zdjąć z palnika, wycisnąć czosnek i wymieszać.
Można podawać z ryżem, kuskusem albo kaszą jaglaną, ale pasuje też jako dodatek do wielu posiłków.
najs
OdpowiedzUsuń