idę i myślę... o jedzeniu! – dzikie rośliny jadalne

Strony

  • strona główna
  • ISLANDIA
  • WŁOCHY
  • GRUZJA
  • JAPONIA
  • spis potraw i przepisów

GRUZJA

To niesamowite, jak Gruzini przechowali tradycję zbioru dzikich roślin i jak umieją czerpać z natury.


Tkemali - sos z mirabelek

     
Sałatka z zielonych pomidorów z sosem orzechowym

Sałatka z buraków w sosie z dereniem

     
Pieczona cebula w sosie baże

Gozinaki z orzechów włoskich

     
Konfitura z dzikich czereśni

Hurma z solą swańską

     
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w XUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Strona główna
Subskrybuj: Posty (Atom)

witaj!

witaj!
Mam na imię Maria. Zbieram zioła, podglądam ptaki, nigdy nie prasuję obrusów. Podróżuję z aparatem, mapami i przewodnikiem po drzewach w plecaku. Od niedawna znów mieszkam w wielkim mieście.

wyszukaj na blogu

społecznościowe

facebook Idę i myślę
Maria (Idę i Myślę)
Wyświetl mój pełny profil

polecam strony

  • Łukasz Łuczaj
  • trochę inna cukiernia
  • oblicza Gruzji
  • Ola domowa
  • Mr Wilson
  • hunger & thirst (USA)
  • Plants For A Future (UK)
  • Natural Resources (USA)

czytam blogi

  • siedzę i dłubię
  • pieczenie w dupie
  • obrazy natury
  • mimo-za
  • Hajduczek naturalnie
  • w poszukiwaniu SlowLife
  • wsiowa kuchnia
  • Pyza made in Poland
  • szczotkowa kuchnia japońska

rośliny, grzyby, porosty

agrest akebia aksamitka arcydzięgiel babka lancetowata berberys bluszczyk kurdybanek boczniaki borowiki borówka bagienna borówka brusznica brzoza buk bylica błyskoporek podkorowy chmiel chrzan czarki czarny bez czosnaczek czubajka kania dereń dwurząd dynie ozdobne dziewanna dzika marchew dzika róża dziki por dzikie czereśnie dzikie oregano dzikie szparagi dziurawiec dzwonki dąb fenkuł figowiec fiołki floks funkia gwiazdnica głóg jabłoń jadalna chryzantema jagody jarzębina jałowiec jeżyna jodła jukka komosa biała krokosz barwierski krwawnik kuklik kurki lawenda leszczyna liliowiec lipa lnianka macierzanka piaskowa magnolia mahonia malina mertensja płożąca miesiącznica mirabelki mięta miłorząb mlecz warzywny mniszek lekarski nagietek niecierpek himalajski oliwka orzechy włoskie orzesznik pięciolistkowy pierwiosnek pięciornik gęsi podagrycznik podbiał podgrzybki pokrzywa porzeczka poziomka przytulia purchawki płomiennica zimowa płucnica islandzka rdestowiec rukiew wodna rukwiel rumian żółty rzepak rzeżucha łąkowa sasafras sałata kompasowa siedzuń sosnowy skrzyp smardze sosna stokrotki szczaw polny szczawik zajęczy szczypiorek tarnina tasznik topinambur trześnie uszak bzowy wiesiołek wyka wąkrota azjatycka ziarnopłon złocień wieńcowy śliwa świerk żurawina żółciak siarkowy

kategorie

chleb chwasty drzewa dzikie rośliny jadalne ferment owocowy fermentacja fotogrzybobranie grill grzyby iglaste jadalna huba jadalne kwiaty jadalne porosty jadalne rośliny ogrodowe kanapki kasza kiełki kiszonki kluchy korzeniowe książki makaron marynaty nalewki napoje ocet opowieści owady placki popiół prasa przegryzki przetwory przyprawy pąki drzew i krzewów sałatki sosy sushi słodkie uprawa grzybów warsztaty warzywa wegańskie wegetariańskie zioła lecznicze zupy ługowanie

agregaty

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Uwaga! Samodzielne oznaczanie roślin i wprowadzanie nowych gatunków do diety bywa ryzykowne ---. Obsługiwane przez usługę Blogger.