spis potraw i przepisów



STYCZEŃ
grzybowe kostki
kiszone łodygi brokuła z marchwią, kurdybankiem i nasionami miesiącznicy
zimowa herbatka z głogu i świerka
babeczki ziemniaczane z uszakami bzowymi
terenowa polenta kukurydziana z zimówkami
chleb pszenno-żytni na fermencie głogowym
turystyczny ryż z uszakami bzowymi


LUTY
chrupki z nasion wyki
stokrotkowe "kapary" w soli
terenowy makaron ryżowy z leszczynowymi kotkami
pieczona cebula w sosie baże
pobazina - przednówkowy chleb z kwiatami leszczyny
kawa bardzo laskowa


MARZEC
herbatka z gałązek porzeczek
oskoła - sok brzozowy
pizza z pokrzywą i wiosennymi grzybami
sałatka ze stokrotek z czarkami
sos czosnaczkowy do pizzy i warzyw
gin czyli jałowcówka
topinambur z wody
maślane ciasteczka żołędziowe z czekoladą
krakersy lniano-pokrzywowe
śniadaniowy jogurt z prażoną komosą


KWIECIEŃ
konfitura fiołkowa
sałatka z liści fiołka wonnego
białe pędy chmielu z wody
sałatka z korzeni wiesiołka
sałatka ze smażonych warzyw z pędami chmielu
wytrawne serniczki z chmielem
mizeria z liści lipy
sałatka z kwiatami pierwiosnka lekarskiego
czipsy z topinamburu
sałatka z topinamburu z białą rzodkwią
fiołki ucierane z cukrem
kopytka z podagrycznikiem
risotto z pieczarkami i podagrycznikiem
czaga - herbata z błyskoporka podkorowego
słowacki trdelnik z dziką posypką
sałatka z mniszka i ziarnopłonu z dziką marchwią
sałatka lyońka z wege-nie-bekonem (lub burger)
kłosy skrzypu po japońsku
wiosenny omlet z gwiazdnicą
sałatka z fenkułu w sosie misosu z krokoszem 
białowieski twarożek ziołowy
wietnamska zupa bylicowa z jajkiem w koszulce


MAJ
spaghetti z pączkami mniszka
funkia zasmażana z koperkiem
burek sa zeljem
magnoliówka
magnoliówka II
pasta jajeczna z rukwią wodną
chłodnik z liśćmi rzodkiewki
napar z liści dzikiej poziomki
sałatka z liści funkii
jaglana zapiekanka z komosą (lebiodą)
jodłowa przyprawa do sosów pomidorowych i makron z cukinią
czipsy z liści lipy i czosnaczka
sól świerkowa
pasta świerkowa z awokado na kanapki
risotto z pokrzywą, miętą i siedzuniem sosnowym
dzikie polskie szparagi z parmezanem – gotowane na parze
herbata z jabłoni dojrzewająca
łagodna salsa pomidorowa z rzeżuchą łąkową
szczaw w słoikach na zupę
cytrusowy dżem ze świerka
sałatka z grillowanego bakłażana z podbiałowym popiołem
sałatka pachnąca pokosem
omlet z bylicą
wietnamska zupa z wąkrotką i boczniakami
masło ziołowe z dzikim porem i serduszkami tasznika 


CZERWIEC
bzowy napój musujący
syrop z kwiatów czarnego bzu
pieczony pęd kwiatowy jukki
omlet biszkoptowy z kwiatami czarnego bzu
babeczki bzowe
delikatna sałatka z kwiatów funkii
pesto z chwastów
kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym
marynowane pączki kwiatowe lipy
dzikie wegańskie sushi na Islandii
macerat i ocet świerkowy
letnie szaszłyki z halloumi, nektarynkami i miętą
tosty z komosą białą i dwurzędem
czeskie rogaliki z nasionami wiesiołka
ocet z truskawek i kwiatów czarnego bzu
konfitura z dzikich czereśni z orzechami
papryczki z Padron ze świerkiem


LIPIEC
makaron z czosnkiem, oliwą i stokrotkami
marynowane kwiaty liliowca i funkii
kwiaty liliowca faszerowane serem
gotowane kwiaty "brokuły" z komosy
sałatka z borówek i bratków
herbatka z fermentowanych liści akebii pięciolistkowej
dzika sałata na oliwie
łemkowskie homiłki
grillowana cykoria z orzechami w glazurze waniliowej i serem pleśniowym
herbata Saamów z brusznicy
szwedzkie maślane ciastka lawendowe
flaczki z kani
islandzki skyr czekoladowy z jeżynami
szwedzkie bułeczki cynamonowe z orzechami
kempingowa zupa miso z dzikimi ziołami
tofu z pięciornikiem


SIERPIEŃ
syrop "miodek" z kwiatów dziewanny
sałatka pomidorowa z owocami wiesiołka
kasza jęczmienna z kurkami i krwawnikiem
krupnik z podgrzybkami i dzikim oregano
kolorowa sałatka kwiatowo-owocowa
czarna herbata słodzona kwiatami floksów
marynowane owoce derenia po irańsku
dzwonkowe dzbanki z jagodami – dziecięca przekąska
tkemali – gruziński sos z mirabelek
islandzkie krakersy Black Lava
japoński mieszany ryż z jadalną chryzantemą
japońska salsa verde
ocet z papierówek
dziurawcowy macerat olejowy
ocet ananasowy z krwawnikiem
pudding z chałki z jeżynami
smażony siedzuń sosnowy w sosie sojowym
ozdobne dynie faszerowane żytem
sałatka ze złocienia i jabłka w sosie z tartą rzodkwią
herbata z liści sasafrasu


WRZESIEŃ
suszone pomidory w oleju z lawendą
drożdżowy chleb żytni z ostropestem na liściu chrzanu
pasta jajeczna z kurkami i borowikami
risotto z borowikami i kaniami
gruzińska sałatka z zielonych pomidorów z sosem orzechowym 
koreańskie placki z jadalnej chryzantemy
ocet dyniowy
orkiszowa chałwa z malinami


PAŹDZIERNIK
nalewka z owoców mahonii lub berberysu
najprostsza tarninówka
energetyzująca herbatka z miłorzębu na jesień
jagody brusznicy
kruche ciastka z nasionami pokrzywy
świerkowe carpaccio z borowików
halloumi i borowiki w oleju rydzowym
dżem marchewkowo-brusznicowy
babeczki na zsiadłym mleku z kawą zbożową i dereniem 
chleb marchwiowy ze świeżą żurawiną na zakwasie


LISTOPAD
mahoniowy "grzaniec" bezalkoholowy
zereszk (zereshk) – perska przyprawa z berberysu
idealne (domowe, nie dzikie) leniwe
siedzuń sosnowy na maśle
prażone orzeszki buka
herbata earl grey z porostem islandzkim
islandzka herbata z prażonego jęczmienia z arcydzięglem
szwedzki chleb z brusznicą lub jagodami
gruzińska sałatka z buraków w sosie z dereniem
przaśny chleb islandzki z płucnicą
japońska sałatka z młodego rzepaku
fińska sałatka z gryki i kapusty z żurawiną i cytrusowym winegretem
hurma z solą swańską


GRUDZIEŃ
wigilijne grzyby w cieście
ocet głogowy
herbata z liści oliwki
gozinaki z orzechów włoskich
kutia orkiszowa na dziko