Tak ogólnie burek to ciasto filo w formie placka albo zawijasa z wytrawnym nadzieniem: mięsem, kwaśnym białym serem, zieleniną.
burek sa zeljem
8 płatów ciasta filo (moje było kupione na Południu jako "kore za pitu")
ok. 50 g masła
400 g szczytowych listków komosy białej albo w zastępstwie - szpinak
100 g topionego sera śmietankowego
1–2 ząbki czosnku
sól, peperoncino
Liście przebrać, przepłukać, zblanszować, odcedzić, podsmażyć krótko na oliwie z solą i peperoncino. Wyłączyć kuchenkę, dodać ser i czosnek, dokładnie rozmieszać.
Roztopić masło. Ciasto filo układać smarując każdy płat masłem, aby uzyskać rozdzielające się warstwy. Na każdą porcję 4 warstwy. Nakładać nadzienie i (dowolnie) zawijać uważając, żeby nie sprasować za bardzo warstw ciasta.
Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
Składniki starczą na dwa burki.
Mostar |
jest moc
OdpowiedzUsuń