Na zdjęciu powyżej widać tegoroczne młode dolne liście, które mają nerkowaty kształt i charakterystyczną fakturę. W miarę wzrostu rośliny zmieniają kształt na bardziej trójkątny, te tak zwane górne liście oraz kwiaty są widoczne TUTAJ.
sos czosnaczkowy
200g jogurtu naturalnego (grecki będzie świetny)
4 garście listków czosnaczka
sól, pieprz
Liście umyć i dokładnie zblendować z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem.
Sos będzie pasował do pizzy z chwastem oraz surowych i pieczonych warzyw, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać go do sałatek, kanapek i burgerów. Jest zielony w smaku i całkiem pikantny.
Łąkowe markety u mnie od połowy kwietnia, bardziej w maju. Ale ja jestem początkujący szczypiorek 🌱
OdpowiedzUsuńCzyli szczypiorek już jest. ;) A tak w ogóle szczypiorek to też czosnek i już się po lasach zieleni.
OdpowiedzUsuńdo sałatki
OdpowiedzUsuń