Znowu funkie. Jak widać, zostały jakieś niezjedzone liście i pojawiły się kwiatostany.
Pasiasta odmiana o mniejszych liściach ma długie, smukłe pędy z fioletowymi kwiatami. Wielkolistna zielona kwitnie na biało, a pędy kwiatowe są niskie i krępe. Smakują tak samo.
delikatna sałatka z kwiatów funkii
3 garście kwiatów funkii
pomidor
ogórek
łagodny ser podpuszczkowy (u mnie domowy) np. koryciński
szalotka
oliwa z oliwek
bazylia, pieprz, nasiona kolendry
Cebulkę bardzo drobno posiekać, pomidora, ogórka i ser pokroić, dodać kwiaty i oliwę z ziołami. Wymieszać.
Kwiaty są wspaniale chrupiące, podobne w smaku do sałaty, chociaż słodsze. Żeby ich nie zdominować, ser powinien być łagodny, szalotka bardzo rozdrobniona, a z ziół najlepiej wybrać tylko 2–3 rodzaje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz