Tym razem jest wytrawniej i jednocześnie bardziej owocowo. Nowy przepis na magnoliówkę wygląda tak.
(A poprzedni można podejrzeć TUTAJ.)
magnoliówka II
14 kwiatów magnolii
350 g cukru
2 laski wanilii
300 ml wytrawnego wina
750 ml słodkiego wina
750 ml owocowego deserowego wina
550 ml Martini Rossi
1 l wódki
Płatki oberwać i drobno pokroić. Umieścić w słoju razem z wanilią pozbawioną pestek i cukrem. Zalewać alkoholem od najsłabszego do najmocniejszego: wino, wermut, wódka. Wstrząsać, aż cukier się rozpuści i odstawić na 4 tygodnie. Przefiltrować i rozlewać do butelek. Tradycyjnie – im starsza tym lepsza.
Jak widać na lejku, jakieś pestki mi się przemknęły przy filetowaniu wanilii, ale zdecydowana większość trafiła do ciasta drożdżowego mamy, czyli tam, gdzie ich miejsce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz