ნიგვზიანი ბაჟე
(gruziński sos orzechowy baże)
100 g orzechów włoskich
150 ml wody
ząbek czosnku
pół łyżeczki kurkumy
spora szczypta soli
Zmiksować orzechy z przyprawami, na końcu dodać wodę. Rozdrabniać do uzyskania śmietanowo-musztardowej konsystencji.
pieczona cebula w sosie baże (bazhe)
1 kg średniej wielkości cebuli
50 ml oliwy
sos baże j. w.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Cebule umyć i pokroić w ćwiartki lub na połówki. (Przepis przewiduje pieczenie w łupinach, ale wyjdzie też z obraną cebulą.) Ponakłuwać widelcem i polać oliwą. Piec 30–35 minut, aż będzie miękka. Podawać na ciepło z sosem.
Oj długo za mną chodził ten przepis, dzisiaj w końcu zrobiłam. O mamo, ależ to jest pyszne!
OdpowiedzUsuńTakie przecież niepozorne, a mi też od razu zaczęło chodzić po głowie. Cieszę się, że smakuje.
Usuńlubie cebulke
OdpowiedzUsuń