niedziela, 10 czerwca 2018

mięta na ruszt

Przepis tak szybki, jak odrastanie dzikiej mięty w warzywniaku. Chwila rozproszenia i zamiast grządek są pachnące miętowo zarośla po kolana, plantacja bujnego zielonego mieszańca.



szaszłyki na letnią pogodę


porcja sera halloumi
2 nektarynki
gałązka mięty

Ser pokroić w kostkę 1,5-2 centymetrową, podobnie nektarynki. Miętę opłukać. Nabijać na przemian ser, owoce i złożone na pół największe listki. Piec na ruszcie obracając do zrumienienia sera.
Szaszłyki bardzo dobrze się przechowują na surowo, więc można je przyrządzić kilka godzin przed pieczeniem.
Dobrze wychodzą też z piekarnika: termoobieg i 175 stopni.

4 komentarze:

  1. Nektarynki zamieniam na morele i może bieszczadzkie gołki wybiorę? Mięty ci u nas dostatek☺ jesteś mi inspiracją☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziecięca ekipa dostarczyła mi akurat nektarynek, ale nawet myślałam, że morele byłyby równie fajne. :)

      Usuń
  2. Ślicznie te Twoje szaszłyki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Smak też jest z tych niezobowiązująco ładnych. :)

      Usuń