shungiku to ringo no mizore-ae
(sałatka ze złocienia i jabłka w sosie z tartą rzodkwią)
(2 porcje)50 g liści złocienia (jadalnej chryzantemy)
kawałek rzodkwi japońskiej (daikon), po obraniu około 100 g
czerwone jabłko
2 łyżki octu ryżowego
czubata łyżeczka cukru pudru
kilka kropli mirinu
Liście chryzantemy umyć, sparzyć we wrzątku i przelać zimną wodą. Osuszone grubo pokroić. Rzodkiew zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Jeśli jest bardzo wodnista, można odlać część płynu. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w ćwierćplasterki lub słupki i od razu mieszać z daikonem, żeby nie ściemniało. Dołożyć przygotowane liście, wymieszać. Cukier rozpuścić w occie, dodać mirin i powstałym sosem polać sałatkę.
Wygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! ;-)
Cudownie i lekko :) Nie próbowałam jeszcze chryzantemy. Nie mam jej w ogrodzie. Ale sałatka wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńJest uniwersalna, prawie jak szpinak. Jak kiedyś na nią trafisz, koniecznie spróbuj zjeść. :)
Usuńniesamowicie dobry blog
OdpowiedzUsuń