tattari-kaalisalaatti
(fińska sałatka z gryki i kapusty)
przepis źródłowy: UFSćwiartka małej kapusty
100 g niepalonej gryki
2 garście suszonej żurawiny
kilka gałązek koperku
cytryna niewoskowana
mandarynka
6 łyżek oliwy
1-2 łyżeczki miodu akacjowego lub syropu z agawy
szczypta soli
pieprz biały lub czarny
Kaszę ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami z opakowania i ostudzić, kapustę drobno poszatkować. Koperek pokroić z ogonkami lub bez.
Otrzeć skórkę z połowy cytryny, a z obu cytrusów wycisnąć sok. Dodać sól, pieprz, rozpuścić miód albo syrop i połączyć z oliwą.
Wymieszać składniki sałatki i polać powstałym sosem.
Podoba mi się 😊 to połączenie gryki, kapuchy i żurawiny 😊
OdpowiedzUsuńWyszła miła, niedominująca słodko-kwaśność. :)
UsuńMniam
UsuńCiekawa jestem jak smakuje taka suszona żurawina bez cukru. Fajna, prosta sałatka. Fajnie, że znów Cię widzę w mojej akcji ;) Chyba wiem o jaką Martę chodzi, często z nią gotuję, ale ja nazywam się Ania ;)
OdpowiedzUsuńZaćmiło mnie, przepraszam! A wszystko przez to, że nie chciałam pisać, że u psiaka. ;)
UsuńA dlaczego? U mopsiaka wszak ;) Właśnie piszę podsumowanie.
Usuńpyszne
OdpowiedzUsuń